RADNI SASTANAK S PREDSTAVNICIMA MINISTARSTVA RADA

Dana 20. rujna 2023. godine, predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zajedno s državnim tajnikom Ivanom Vidiš primili su na radni sastanak predstavnike ugostitelja Grada Zagreba.


Na sastanku su bili nazočni predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika RH, Franz Letica, zajedno s predstavnicima Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb, te predstavnicima Udruženja ugostitelja Zagreb.


Tema radnog sastanka bila je uvođenje e-vinjeta za zapošljavanje u vršnim razdobljima poslovanja (peak moments) s težnjom da se izvrše preinake aktualnih propisa i zakonodavstava kako bi se navedeni princip primjenjivao u okviru ugostiteljskog sektora.


Gospodin Franz Letica otvorio je raspravu vezanu za rješavanje spomenute problematike. Naime, nerijetko se događa da ugostitelji imaju ogromnu potražnju za dodatnom radnom snagom u frekventnim trenutcima poslovanja (vikendima, nakon velikih narudžbi, naročito u cateringu, u slučaju izostanka radnika i sl.). Budući poslovanje u ugostiteljstvu često varira, nemoguće je predvidjeti kada će potreba za radnikom nastupiti. Naveo je kako se upravo tada pojavljuje problem oko prijave i odjave radnika. Kako su već naveli, većina frekventnog poslovanja i potrebe za zapošljavanjem dodatnih radnika se događa vikendima kada knjigovodstveni servisi ne rade te iste nije moguće prijaviti/odjaviti. Predložio je implementaciju novog sustava elektronskih vinjeti, odnosno e-vinjeti u ugostiteljstvu.


Kupnjom e-vijete poslodavac bi platio sve doprinose za radnika sukladno broju sati koje je radnik proveo na poslu. E-vinjeta bi funkcionirala slično principu e-vinjeta za automobile u smislu da umjesto unosa registarskih oznaka automobila, ugostitelji unose ime i prezime radnika, njegov OIB te broj sati provedenih na poslu. Naglasio je kako bi se na ovaj način i dalje poštivala zakonska regulativa vezana za propisani fond radnih sati koje pojedini radnik može provesti na poslu, kao i na činjenicu kako bi se na ovaj način također efikasno omogućio rad zaposlenim osobama koji žele ostvariti dodatne prihode te bi se u globalu pridonijelo suzbijanju sive ekonomije budući bi se obaveze prema državi valjano i pravovremeno ispunjavale.
Ugostitelji su naveli kako bi sustav trebalo modernizirati u smislu uvođenja novog informacijskog sustava koji bi ugostiteljima omogućio brzu i jednostavnu prijavu i odjavu radnika putem online servisa ili aplikacije.


Zaključci sa sastanka


Predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ocijenili su prijedloge ugostitelja za rješavanjem problematike zapošljavanja radnika u vršnim trenutcima djelatnosti kao prihvatljive te prije svega izvedive, budući se radi o izmjenama već postojećeg sustava kojeg bi trebalo modernizirati odnosno pojednostaviti. Zaključili su kako će prijedloge predstavnika ugostitelja uzeti u razmatranje te će nas naknadno obavijestiti o mogućnostima implementacije predloženih modela prijave i odjave radnika u vršnim razdobljima.

Na kraju sastanka ugostitelji su uputili poziv predstavnicima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na ovogodišnji Forum zagrebačkih ugostitelja kao i na Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika. Predstavnici Ministarstva zajedno s državnim tajnikom Ivanom Vidiš zahvalili su se na pozivu te su isti srdačno prihvatili.